neděle 11. března 2018

S Leopardem v kuchyni: Řepový chlebík


Občas to příjde na všechny - váš nákup vypadá už několik měsíců stejně a jednoduše nevíte. Vajíčka i kaši jste měli jen tento týden na několik způsobů a na nějaký dokonce dvakrát.
Když jsem byla úplné mládě, chtěla jsem po obědě spát ve školce. Ne snad, že bych si už v té době vážila odpoledních šlofíků jako teď, ale podávala se další svačinka. Odpolední. To znamenalo jediné - čerstvé pečivo s křupavou kůrkou a každý den jiná pomazánka.
Protože jsem z lásky k pomazánkám a křupavé kůrce ještě nevyrostla a v mém žebříčku oblíbenosti je řepa nové avokádo, ukážu vám, jak si tímhle chlebíkem zpestřit rána.

Do košíku dnes přidejte:
-     rukolu
-     žitný chleba
-     křenové pomazánkové máslo (smetanové a současně výrazně křenové má ve vlastních řadách Tesco)
-     předvařenou červenou řepu (poděkujete mi později)
-     kozí sýr / fetu / čerstvý sýr


S perfektní řepovou pomazánkou jsem si hrála od chvíle, co jsem poprvé ochutnala chlebíček v Sisters. Je lepší připravit ji z řepy pečené společně s několika stroužky česneku? Vařit? Strouhat na jemno? Mixovat? A hodí se vůbec ji míchat s jakýmkoliv mléčným výrobkem?
Odpověď je směšně jednoduchá - stačí ji jen uvařit a rozmixovat tyčovým mixérem. Jedna větší bulva postačí na misku řepového pyré pro vás i hosty. Jako poctivá hospodyňka jsem byla zvyklá hodiny čekat, než se uvaří do měkka a kromě svých rukou zabarvit i polovinu bílé kuchyně. Nedělejte to. Vařenou červenou řepu bez cukrů a nálevů najdete v každém obchodě v balení po třech a nebude vás stát víc, než třicet korun.

Samotná řepa je svou chutí tak výrazná, že není třeba dalších ingrediencí. K dosažení mé oblíbené rovnováhy však potřebuje do páru něco pikantního a jako páté kolo u vozu něco svěžího. Plátek čerstvého chleba tak nejdřív natírám smetanovým pomazánkovým máslem s křenem. Chutné má ve vlastních produktových řadách například Tesco. Teprve na tuto vrstvu patří štědrá lžíce řepového pyré, kterou posypu trochou čerstvě nadrceného pepře. Svěží rukola přidá strukturu i barvu a sýr, který nahoru jednoduše nadrolím prsty, zase dodá slanou chuť. Nejraději mám v kombinaci s řepou sýr kozí, ale stejně dobře chutná i feta. Pokud slanému neholdujete tolik, hezky pro tenhle účel poslouží i čerstvý sýr.


A co vy? Pochutnáváte si raději na snídani sladké, nebo slané? Co zrovna vyhrává vaši snídaňovou hitparádu?

L

1 komentář:

  1. Mým snídaním vévodí kaše, v každém období má jiný fenotyp. Teď momentálně jáhlová s nastrouhaným perníkem, jablky, skořicí a kokosem. Ale tohle musím jistojistě zkusit!

    OdpovědětVymazat